neděle 11. prosince 2016

RC Recenze - Otolína a žlutá kočka (Chris Riddell)

Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura.
Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…

Nemáte ještě zdaleka všechny dárky pod stromeček pro své blízké? Stále hledáte nějaký knižní dárek na již kvapem blížící se Vánoce, který vaši ratolesti či komukoli jinému z vašich milých udělá jistě velkou radost? Pak je pro vás tou nejlepší volbou rozkošná dětská knížečka od britského autora Chrise Riddella Otolína a žlutá kočka, jež nedávno vyšla u nového dětského nakladatelství Ella & Max.


Otolína je holčička žijící ve vysokém mrakodrapu přezdívaném Pepřenka. Její rodiče téměř po celý čas cestují po světě, pilně zvětšují svoji už tak obrovskou sbírku maličkatých obrázků, síťek na motýli nebo třeba deštníků a ona ji v době jejich nepřítomnosti musí hlídat. Proto zatím nejezdí s nimi, vždy jí však z místa, které navštívili, pošlou pěknou pohlednici se vzkazem. Aby jí nebylo samotné doma smutno, společnost jí dělá pan Moura, malý vlasatý mužíček pocházející s dalekých norských močálů. 






V poslední době se ale v okolí mrakodrapu Pepřenka dějí zvláštní věci. Najednou se mnoha nebohým paničkám začínají ztrácet jejich milovaní psí mazlíčci a pak se do jejich bytu nenápadně vkrade neznámý zloděj a uloupí jejich drahocenné šperky. Kdo je ten tajemný lupič a souvisí tyto krádeže se stále mizícími domácími zvířátky? Otolína musí nasadit svůj ostrovtip a tohoto darebáka pomocí jejích vzácných detektivních schopností a jejího chytrého kamaráda pana Moury vypátrat. Jenom tito dva přátelé můžou této zapeklité záhadě přijít na kloub.





Na spoustě českých knižních blozích se v poslední době až nad míru objevuje tato dětská knížka, Otolína a žlutá kočka, a já jsme této roztomilosti neodolal, prostě jsem ji musel také mít. A jsem velmi rád, že jsem měl opravdu tu možnost si ji přečíst. Kvůli jejím velkým písmenkům a nádherným černobílým ilustracím s červenými prvky klidně i přes celou dvojstránkou je pro děti více než vhodná a ručím vám, že nudit se u ní určitě nebudou. A k tomu se od zábavné Otolíny a jejího pomocníka pana Moury něco přiučí. Přesto bych ale chtěl tuto knížku doporučit i těm, kteří už nějakou tu dobu nejsou školou povinní a chtějí si odpočinout od každodenních stresů. Otolína a žlutá kočka je prostě ta pravá knížka pro studené zimní večery, kdy si budete chtít se svými milovanými potomky hezky zalézt po peřinu a užívat si společně strávené, ničím nenahraditelné radostné chvíle.



Kniha Otolína a žlutá kočka od Chrise Riddella je velice roztomilý a povedený detektivní příběh směřovaný hlavně pro ty nejmenší. Malé děti rozhodně na nějakou tu chvíli zaměstná, a k tomu máte ještě zaručeno, že se boudou u tohoto bezva příběhu s líbeznými ilustracemi a jednoduše roztomilou Otolínou nejen skvěle bavit, ale při tom si budou dokonce namáhat i svoje rozvíjející se mozkové závity. Jestli si ovšem myslíte, že zaujme pouze to dětské publikum, jste na omylu. Rodiče si se svými potomky u Otolíny jistě skvěle odpočinou a ne jednou se pousmějí nad pěknými vtípky milých hrdinů.

Hodnocení: 80 %


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Presco Group
Knihu Otolína a žlutá kočka si můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat