sobota 3. prosince 2016

RC Recenze - Mládí v hajzlu - Deníky Nicka Twispa 1 - 3 (C. D. Payne)

Deníky Nicka Twispa 1-3
První tři knihy o Nicku Twispovi v jedné!
Nemilosrdně otevřený humor je rafinovaně založen na kontrastu dětské naivity a stereotypního světa dospělých. Nick je kluk s úžasnou schopností zaplétat se do nesnází. Všechny jeho vynalézavé a dobrodružné eskapády a intriky směřují zdánlivě pouze k jedinému cíli: Zbavit se potupného panictví a získat ženu svého srdce, krásnou a talentovanou Sheeni, jedinou „intelektuálku“ v Ukiahu. Když se Nickova rodina rozpadne, město hoří a všechny výpadovky blokuje policie, musí se tento rebelující teenager vyrovnat s ekonomickým strádáním, bezdomovectvím, „gulagem školství“, soutěživým otcem a počínající plešatostí. V průběhu toho všeho se neustále snaží přelstít „afektovaného debila“ Trenta Prestona, svého soka v lásce. Paradoxně na své spletité cestě dospíváním nachází především radost ze života a soucit – obojí velmi nakažlivé!

Nick Twisp je se svými deníkovými záznamy Mládí v hajzlu obsahující víc než dost trapných situacích, z nichž vždycky dříve či později po svém a z grácií vybruslí, známý po celém světě. Dalo se by se i říci, že se kvůli jeho specifickému humoru a nadprůměrné inteligenci stal fenoménem téměř všech generací. O jeho životě vyšlo již osm knih a stále na své výjimečnosti neztrácí. Teď se jeho první tři deníky dočkaly souhrnného vydání a já jsem se k této úspěšné humorné sérii mohl konečně dostat.

Tyto deníkové zápisy nám vyprávějí o půl roce z Nickovy puberty. Nickovi je čerstvých čtrnáct a zažívá všechno to, co se mnoha dospívajícím dětem v jeho věku může stát. Je z rozvrácené rodiny, žije jenom se svou příšernou matkou a stejně odporným nevlastním fotrem, s tím pravým se setkává jen občas, a to pouze z nutnosti, svádí častý boj s akné a, podobně jako každého jeho vrstevníka, dennodenně ho drásá vědomí, že je pořád ještě panic a ta pravá stále není na obzoru. Když však jede o prázdninách s rodinou k jezeru, potká tam nádhernou a inteligentní dívku z kalifornského Ukiahu, Sheeni Saundersovou. Zjišťuje, že by kvůli ní podstoupil opravdu cokoli. Je připraven být mladíkem v odboji.



A přesně tak se jmenuje úvodní díl, Mladík v odboji. Odevšad jsem na něj i na celou sérii slyšel jen samou chválu, a proto jsem taky čekal, že se u jeho četby nebudu moct smíchy skoro nadechnout. Ale bohužel, to se ani v nejmenším nestalo. Předpokládal jsem, že se v knize bude nacházet o dost víc humorných situací. První kniha mi spíš připadala jako takový jednoduchý, celkem úsměvný příběh o neobyčejném chlapci, který je ale určitým způsobem stejný jako každý chlapec v jeho věku.
.

Pokračování s názvem Mladík v okovech bylo naštěstí něco úplně jiného, C. D. Payne konečně pokročil trochu dopředu. S Nickem jsem se najednou dokázal celkem i vžít a v knize se toho humoru nachází konečně o něco víc. Nejdřív jsem do Mladíka v okovech šel se spoustou skepticismu, ale nakonec mě velice mile překvapil. Po dočtení jsem byl velmi zvědavý, jak to bude s Nickem dál, a doufal jsem, že se mu už ten nešťastný osud nebude tolik lepit na paty.
.

Bez skandálů by to ovšem nebyl ten správný Nick Twisp. V pořadí třetí deník pojmenovaný Mladík v exilu už rozhodně po svém předchůdci na vtipu neztrácí. Naopak, troufám si tvrdit, že byl ze všech tří nejpovedenější. Ty vylomeniny, které právě zde Nick předváděl, byly prostě bezkonkurenční, dokonce jsem se při čtení konečně dočkal několik výbuchů smíchu. Kdykoli to už vypadá, že už má ty nejhorší momenty a trapasy za sebou, objeví se nová skutečnost, která vám toto tvrzení bez problémů vyvrátí.



Série Mládí v hajzlu mě ze začátku trochu zklamala, ale pak u mě nastal malý zvrat a ten pověstný Nick Twisp mi rázem přirostl k srdci a ten jeho inteligentní, sarkastický humor a trapné momenty, jež musel za dobu svého dospívání protrpět, mě začaly znenadání ohromně bavit. Jestli máte chuť jen tak se pobavit a taky byste se chtěli seznámit s naprosto výjimečným a vtipným Nickem Twispem, jenž je ale i přes to úplně stejný jako jakýkoli teenager, je to velmi jednoduché. Klikněte na link níže, objednejte si knihu Mládí v hajzlu - Deníky Nicka Twispa 1 - 3 a pouze se začtěte.



Hodnocení: Mladík v odboji - 55 %, Mladík v okovech - 70 %, Mladík v exilu - 80 %
                  Celkově - 70 %

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství JOTA
Knihu Mládí v hajzlu si můžete pořídit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat