neděle 18. září 2016

Recenze - Podivné město (Ransom Riggs)


Děti ze Sirotčince slečny Peregrinové jsou zpět!
Deset podivných dětí prchá před armádou obludných monster.

A pomoci jim může jen jediný člověk – jenže ten je uvězněn v těle ptáka.

Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.



Svět podivných se řítí do záhuby. Stvůry a netvoři už unesli téměř všechny ymbryny a plánují s jejich pomocí zničit i ten svět lidský. Děti ze sirotčince slečny Peregrinové, která nebyla na rozdíl od většiny svých sester uvězněna někde neznámo kde, teď přišli i o svůj jediný domov a musí zabránit stvůrám, aby dotáhly do konce své hrůzostrašné plány, a zachránit ymbryny. Pokud se jim to však nepodaří, záhuba nečeká jen lidi podivné, ale i ty bez žádných zvláštních schopností.

Vyprávění druhého pokračování knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Podivné město začíná přesně v momentě, kdy první díl skončil. Následkem narušení smyčky slečny Peregrinové, jež je bůhvíproč uvězněná ve své ptačí podobě, na její sirotčinec spadla z válečného letadla bomba, a zničila tak svým podivným dětem přístřeší a bezpečné útočiště, bohužel ale nesmí smyčku opustit, jinak v krátkém čase zestárnou a rozpadnou se na prach. Spolu se Jacobem Portmanem, podivném se schopností vidět a cítit netvory, se vydávají jedinou možnou cestou, v loďkách přes moře k zemi, kde jim bude překážet v cestě za záchranou i další stvůra v podobě války.

V jejich putování jim pomáhají podivní i nepodivní, od nichž si dovídají, že unesené ymbryny jsou pravděpodobně drženy v temných trestaneckých smyčkách v tuto dobu rozbombardovaném Londýně. Čeká je velmi dlouhá cesta přes celou Británii, která rozhodně nemá o překážky nouze. Každou minutou děti přestávají věřit, že do svého cíle opravdu v pořádku ve zdraví dorazí. Jacoba se také od chvíle, kdy se rozhodl žít podivný život a vyplul s Emmou a jejími kamarády z ostrova Cairnholm, zmocňují pochyby, jestli udělal dobře a opustil svoji rodinu a nudný život za mořem. Jiná část jeho mysli mu ale říká, že udělal správnou věc, kvůli slečně Peregrinové, co všechno pro něj a jeho dědečka udělala, a kvůli jeho citům ke krásné a podivné Emmě.

Do série Sirotčinec slečny Peregrinové jsem se nějakou dobu nechtěl pouštět. Odrazovalo mě velké množství negativních názorů. Pak mě ale k přečtení první knížky donutilo její filmové zpracování, které právě míří do kin a jehož se ujmul úžasný Tim Burton, což je taková záruka kvality. A byl jsem z ní přímo nadšený. Nemohl jsem se dočkat, kdy se do jejího dokonalého světa opět ponořím, a tak jsem se s radostí vrhnul do druhé části nesoucí název Podivné město. Musím přiznat, že to byla ještě parádnější jízda, než jsem zažil u úvodního dílu.


Ransom Riggs zřejmě nebude moc velký expert na začátky, protože stejně jako u prvního dílu nějakou tu chvíli, i když to už naštěstí nebyla zas tak dlouhá chvíle, trvalo, než se děj úplně rozběhl. Pak to ale vážně stojí za to. Čeká na vás o dost víc akce, stejně temná, strašidelná atmosféra a napětí tak husté, že by se dalo krájet. Autor nám zde konečně nabízí právoplatný děj a vy budete mít na konci knížky úplně okousané nehty z toho příšerného napětí, co je pro naše dětské protagonisty nachystáno po pár stránkách.

Kromě dalších nových podivných dětí a nových schopností, mezi nimiž se nachází například i telekineze, hýbání předmětů pouhou myšlenkou, se v knize Podivné město dokonce můžeme setkat i s naprosto úžasnými podivnými zvířaty. Třeba emurafu bych si ihned vzal domů a choval jako svého mazlíčka. Tenhle nápad je prostě senzační a doufám, že se ve třetím díle dočkám ještě většího počtu zvířat z podivného zvěřince.



Jestli vás na rozdíl ode mě první díl ze série Sirotčinec slečny Peregrinové tolik neuhranul a rozhodli jste se, že už v trilogii pokračovat nebudete, zkuste to přehodnotit a druhému dílu Podivné město dejte přece jenom šanci. Ransom Riggs se v mnoha ohledech zlepšil. Jeho styl psaní působí se značně vyvíjí a rozhodně nelze říct, že je v knize málo akce. Za zmínku určitě také stojí další úžasné fotografie, které autor opět víc než brilantně zasadil do příběhu a opět vám svou podivností vyrazí dech. V jeho příběhu se navíc nachází ne na první pohled viditelné poselství, narážka na to, jak jsou lidé krutí a jak se k "nenormálnímu" člověku, který není přesně jako oni, dokážou hnusně chovat.

Hodnocení: 95 %

Žádné komentáře:

Okomentovat