pondělí 28. prosince 2015

RC Recenze - Nejtemnější část lesa (Holly Black)

V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž...
Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil.
Jenže přesně to se jednoho dne stane….
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?




Spisovatelka Holly Black je celému světu známá svou sérií Kronika rodu Spiderwicků, která je velmi úspěšná. Teď přichází s novou také fantasy knihou, tentokrát standalonem, ve které už poněkolikáté dokázala, že psát rozhodně umí.

V knize se přesouváme do malého amerického městečka Fairfold, které nemá svůj název jen tak pro nic za nic. V temných lesích, které obestírají celý Fairfold, žijí nehostinné víly a jiné vražedné bytosti. Jedna z nich, krásný vílí princ s velkými zahnutými rohy, již po století leží a spí v té nejtemnější části lesa v nerozbitné skleněné rakvi. A i když se o to mnozí pokoušeli, žádnému člověku se nikdy nepodařilo ho probudit. Není divu, že toto zvláštní místo přitahuje turisty ze všech koutů světa a právě ty zlí lesní lidé přepadávají a nemilosrdně zabíjí.

Se svou rodinou zde bydlí i Hazel, která stejně jako její bratr věří a sní svůj sen, že tajemného rohatého chlapce vzbudí a bude s ním žít až navěky. Jednoho dne však zbydou uprostřed mýtiny z rakve jen střepy a vznešený neznámý nikde. Dětské představy obou sourozenců se staly skutečností, a tak jako správní rytíři jej musí vystopovat. Bohužel žádné zvláštní místo se samozřejmě neobejde bez velkých záhad. A teď jenom zjistit, jak je s nimi i se strašlivým Olšekrálem spojená samotná Hazel.


Kniha je napsána v er-formě v pohledu nevýrazné Hazel, ale přitom nám také nabízí pocity a myšlenky i ostatních hlavních hrdinů, jako třeba jejího bratra Bena nebo okouzlujícího Jacka, který doopravdy pochází ze světa víl, ale už od jeho útlého dětství ho vychovává lidská obyvatelka Fairfoldu. Postavy celkově byly sympatické, ale je škoda, že mi úplně nepřilnuly k srdci.


 
Protože se jedná o skoro typickou fantasy odehrávající se převážně mezi do nebe rostoucími stromy a zlými vílami a elfy, kniha obsahuje někdy až trochu rozvláčné popisy lesa i osob. Skoro se zdá, že se americká spisovatelka snažila potlačit přímou řeč a rozhovory a použila do knihy hlavně tyto popisy. Ale lhal bych, kdybych tvrdil, že mě čtení nudilo. 

Nejtemnější část lesa je velmi zajímavý a jinak skvěle napsaný fantastický příběh okořeněný špetkou dobré contemporary a zapletených vztahů. Holly Black nám ukázala, že víly nemusí být vždy laskavé a dobrým lidem nápomocné. Knihu doporučuji správným fantasy fanatikům a milovníkům dlouhých popisů. 


Hodnocení: 80 %



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega a Knihám Dobrovský
Více informací o knize ZDE
Knihu si můžete koupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat